Over SSRF

Over het Sake Sietzes Reindersmafonds

Het is dinsdag 4 oktober 1949 als Sake Sietzes Reindersma op 72-jarige leeftijd overlijdt. Als alleenstaande herenboer heeft hij geen kinderen of echtgenote om zijn vermogen aan na te laten. Op advies van zijn neef Johannes Siebinga, destijds huisarts in De Pein, besluit hij om zijn nalatenschap onder te brengen in een stichting. Met zijn nalatenschap doet hij waar een boer bij uitstek goed in is: het zaadje planten waarvan vele generaties na hem de vruchten zullen plukken.

Een instelling van liefdadigheid

In de officiële akte laat Reindersma de doelstelling van zijn stichting nauwkeurig omschrijven. Hij beoogt met zijn nalatenschap ‘een instelling van liefdadigheid met als ideële doel om de inkomsten van de stichting te bestemmen voor hulp en steun aan behoeftigen, zieken en gebrekkigen’ te initiëren. Daarnaast biedt de stichting hulp ‘aan rechtspersonen voor zover deze uitsluitend of nagenoeg uitsluitend een algemeen maatschappelijk belang beogen’.

In 1949 begint het fonds met financiële ondersteuning van gezinnen. En nog altijd kunnen particulieren voor een bijdrage bij het Sake Sietzes Reindersmafonds terecht. Maar in de loop der jaren is de focus steeds meer verschoven naar het ondersteunen van stichtingen en verenigingen. Van fanfarekorps tot tennisvereniging en van dorpsbelang tot oudejaarscommissie: stuk voor stuk zijn ze belangrijk voor de leefbaarheid in onze dorpen en buurtschappen. De afgelopen driekwart eeuw mochten diverse clubs, verenigingen en stichtingen dan ook op onze steun rekenen.

 

‘It is mei sizzen net te dwaan’, luidt een mooi Fries spreekwoord. Vrij vertaald: geen woorden maar daden. Precies wat Sake Sietzes Reindersma in 1949 met zijn stichting voor ogen had.

Bestuurssamenstelling

Jantie van der Laan-Koops, voorzitter

Jan Biesma, vicevoorzitter

Elles Span-Veenstra, secretaris

Jappie Paulusma, penningmeester

Jan Durk Sipma, algemeen lid

Engbert Blauw, algemeen lid

 

(v.l.n.r. Jantie van der Laan, Jappie Paulusma, Jan Biesma, Jan Durk Sipma, Elles Span en Engbert Blauw)

Jubileummagazine